Williams Medical Headquarters, South Wales

Architect: EPT Partnership
Main contractor: Kier Western
Fabricator: Vision 2000 UK
Products: MX BG beaded curtain walling, top hung FXi46 windows, visible grid curtain walling

Located in the Rhymney Valley in South Wales, the striking new headquarters for Williams Medical Supplies – one of the largest suppliers of medical equipment and pharmaceuticals in the UK – was also the first UK application of Technal’s new MX BG beaded curtain walling.

The MX BG system has a flush externally beaded frame to create a ‘picture frame’ appearance for the building façade. It uses the same mullion and transom grid as other design options in the MX curtain walling suite, allowing specifiers to vary the aesthetics of a building without the need for additional interface detailing and construction.

Technal’s visible grid curtain walling was used for the west elevation with top hung FXi46 windows inserted as horizontal bands at each floor level to naturally ventilate the building. The system carries units glazed in Pilkington green tinted solar control glass and aluminium panels that conceal services between floors and under the roof line.

Glass to glass joints were fabricated at the corner of the MX BG façade and the interface with the grid curtain walling. The top transom of the MX BG curtain wall was also angled to follow the sloping roof line. Sun shading is provided by vertical brise soleil and the projecting eaves of the pitched roof.

The curtain walling systems were finished in a low main-tenance grey polyester powder coating.

 

 

The Architect’s Perspective

John Evans, Project Architect, EPT Partnership:

“The client’s requirement was for a highly glazed building that would be a flagship for the company. The Technal range gave us the quality we required, a choice of façade options and met our budget requirements.”

“MX BG is a rear frame system, which has a shallow, almost flush profile and recessed joints between the glazed panels. This allowed us to achieve the appearance we were looking for, on the main entrance elevation and for the full height atrium.”