Visitor’s Centre, Loch Lomond

Architect: Bennetts Associates
Fabricator: AC Yule
Project Award: Civic Trust Award
Products: Trame Verticale curtain walling, concealed windows

The Gateway and Orientation Centre for Scotland’s first National Park is located in a spectacular setting at the water’s edge on the shores of Loch Lomond in Scotland. This glass and steel pavilion, which forms part of the £60m Loch Lomond Shores Development, has been constructed with extensive use of Technal’s Trame Verticale curtain walling system.

The centre has a discrete profile at the western end of a lagoon created from a disused gravel pit. Set against a backdrop of tall trees, the 800sqm Orientation Centre is a simple, rectangular pavilion with full height glazed façades to all four elevations formed from the Trame Verticale system.

The uncomplicated lines of the aluminium curtain walling echo the scheme’s restrained design and have created a transparency, which successfully integrates the building into the surrounding landscape and maximises the scenic views.

The vertical emphasis of the Trame system removes the need for obtrusive horizontal breaks in the large 4m by 1.2m glass panels, which would have interrupted the views over the water and beyond.

Because of its sensitive location, the building is designed to reduce any impact on the environment during its lifetime. Technal’s concealed windows were structurally bonded for a crisp, clean appearance and installed at high level to provide natural ventilation across the roof space in the summer months. The glass panels were double glazed to reduce heat loss in the winter.